Leven in veilige vrijheid

Steeds meer focus op het voorkomen van niet gewenste zorg

Sinds enige jaren focussen we ons in de zorg steeds meer op het voorkomen van zorg die cliënten niet willen. Ondanks onze beste bedoelingen ontnemen we cliënten soms hun keuzevrijheid of hun bewegingsvrijheid.

Dat zit hem veelal in heel kleine dingen, maar heeft soms een groot effect op het gevoel van eigenwaarde van mensen. Ook bij mensen met dementie. Hoe kunnen we deze situaties herkennen en veranderen? Kunnen we mensen met dementie ook in vrijheid laten wonen?

De vraag stellen is hem beantwoorden. En ja, de meeste mensen met dementie kunnen veilig wonen zonder te worden opgesloten. Voor slechts enkelingen geldt dat veiligheid alleen geborgd kan worden door hen achter gesloten deuren te houden.
En we kunnen mensen best een keuze geven en daarmee eigenwaarde, terwijl we ook de veiligheid in acht nemen.

Van gesloten naar open locaties

Hoewel we in Nederland gewend zijn mensen met dementie te laten wonen in gesloten woonvormen, is die geslotenheid voor veel bewoners stressvol. Zij ervaren vaak wel dat zij zijn opgesloten, maar kunnen niet meer begrijpen waarom dat is. Dit leidt regelmatig tot onrust door frustratie, angst, boosheid en soms zelfs tot agressie of depressieve gevoelens. Deze onrust werkt door in de hele bewonersgroep.

Wij vinden kwaliteit van leven belangrijk, dus moeten we een beter alternatief vinden. En dat is er! Wanneer een zorginstelling op eigen (veilig) terrein voldoende beweging en beleving faciliteert, blijkt dat voor maar een paar bewoners met dementie een maatregel nodig is die hun bewegingsvrijheid beperkt.

Voor deze ontwikkeling van gesloten naar open is er een methodiek die vanuit 7 thema’s werkt. Ieder thema is als het ware een component, waarmee we invulling kunnen geven aan een verantwoorde wijze van openstelling van een locatie voor mensen met dementie.

De Wet zorg en dwang, die sinds 2020 van kracht is, fungeert als een stok achter de deur om ook echt werk te maken van deze ontwikkeling.

Werf12 Ken je client

Wat kan ik voor u betekenen ?

I
Het regisseren van visievorming op veilige vrijheid.
I

Afstemming op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

I

Trajectbegeleiding in ontwikkeling van medewerkers en organisatie op dit thema.

I
Training en workshops over veilige vrijheid.
I

Leiden van interactieve informatiebijeenkomsten voor specifieke groepen 
(medewerkers, behandelaars, cliëntondersteuners, vrijwilligers, familie, buurt, etc.).

I

Casuïstiekbesprekingen op het thema veilige vrijheid.

I

Sparring partner Wet zorg en dwang.

Op weg van gesloten naar
open locaties